Αθλητική Εργομετρία

Εργαστήριο Ελέγχου Καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας Αθλητών ( Εργομετρικό Κέντρο)

Η διαπιστωμένη αύξηση της συχνότητας των θανατηφόρων συμβάντων στους αθλητικούς χώρους καθώς και η έλλειψη επιστημονικής βάσης δεδομένων στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προπονητικού αλλά και διατροφικού πλάνου είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσουμε ένα πλήρες Εργομετρικό Εργαστήριο: α) για τον έλεγχο της καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας (εργοσπιρομετρία), β) έλεγχος σύστασης σώματος (λιπομέτρηση) και διατροφικού προφίλ όπως και γ) αξιολόγηση μυϊκής δύναμης. Στόχος μας στο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ είναι να δημιουργήσουμε εργαστήριο αναφοράς για αθλητές - προπονητές - γυμναστές - ιατρούς.

Το εργαστήριο έχει εγκατασταθεί στους σύγχρονους χώρους του ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ επί της λεωφ. Κηφισίας 330 (έναντι του Νοσ. ΥΓΕΙΑ) και εξοπλίστηκε με μηχανήματα αναφοράς:

  • Εργοσπιρόμετρο της Sensor Medics Vmax 229d με κυλιόμενο τάπητα και σύστημα καρδιολογικής κόπωσης Marquette.
  • Έγχρωμο εκτυπωτή laser της Hewlett Packard για τις γραφικές παραστάσεις και αναφορές.
  • Σύστημα Master Screen με Body Box της JAEGER.
  • Αναλυτή αερίων αίματος OPTI της AVL.

Όμως, για να “στηθεί” ένα καλό Εργαστήριο δεν αρκούν μόνο καλά μηχανήματα!
Είναι το ανθρώπινο δυναμικό, κατά κύριο λόγο, αυτό που θα εξασφαλίσει την επιτυχίας της αποστολής του. Το ανθρώπινο δυναμικό του Εργαστηρίου μας αποτελείται από επιστήμονες καταξιωμένους στο χώρο της Πνευμονολογίας, Καρδιολογίας, Εργοφυσιολογίας που με την πρακτική και θεωρητική τους κατάρτιση, το ήθος και το κέφι για δουλειά, θα βοηθήσουν ουσιαστικά στο δύσκολο έργο των προπονητών, γυμναστών, φυσιοθεραπευτών και ιατρικού επιτελείου της ομάδας.

Εργοσπιρομετρία (καρδιοαναπνευστική κόπωση με μελέτη και ανάλυση παραμέτρων όπως:

  1. Μέγιστη καρδιακή συχνότητα άσκησης (ΚΣ max)
  2. Αναερόβιο κατώφλι (Α.Τ) δηλ υπολογισμός του σημείου αυξημένης συγκέντρωσης γαλακτικού οξέως (OBLA)
  3. Καρδιακή συχνότητα χαμηλής - μέτριας- υψηλής έντασης
  4. Επίπεδο φυσικής κατάστασης (αερόβιας ικανότητας η VO2 max) με γραφική απεικόνιση.
  5. Λειτουργία κατανάλωσης O2 στην περιφέρεια (άνω και κάτω άκρα)
  6. Βασικός μεταβολισμός
  7. Περιορισμοί στο μηχανισμό αναπνευστικής λειτουργίας
  8. Πιθανά καρδιολογικά προβλήματα

Στις παραπάνω γνωματεύσεις να υπενθυμίσουμε ότι κατόπιν συνεννοήσεως διεξάγονται ακτινολογικός έλεγχος, αιματολογικές εξετάσεις , λιπομέτρηση και δυναμομέτρηση ( Hand grip).
Οι εξετάσεις αίματος, η λιπομέτρηση σε συνδυασμό με έλεγχο διατροφικού προφίλ και οι ανάγκες του αθλητή θα μας καθορίσουν το διατροφικό πλάνο του κάθε αθλητή ή ασκούμενου.