Δοκιμασία Ανακλίσεως – Tilt Test

Το Καρδιολογικό Αθηνών σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες είναι σε θέση να συμβάλλει στη διερεύνηση της συγκοπής, των αρρυθμιών που συσχετίζονται με τη θέση του σώματος και των λιποθυμιών άγνωστης αιτιολογίας.

Είναι γνωστό ότι με το Tilt test αξιολογούμε με ασφάλεια την ανισορροπία του αυτόματου νευρικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και στον καρδιακό ρυθμό οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγούν στη συγκοπή. Η δοκιμασία αυτή είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ακριβή διάγνωση της συγκοπής, όμως η πραγματοποίηση της επιβάλλεται και στη διαφορική διάγνωση πολλών άλλων καταστάσεων όπως ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων, μεταβολικές διαταραχές (υπογλυκαιμία, υπερκαπνία), επιληψία, ψυχιατρικά νοσήματα, αγγειοεγκεφαλικές διαταραχές, τροχαία και άλλα ατυχήματα.

Στο Καρδιολογικό Αθηνών το Tilt test πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στις τρεις βασικές παραλλαγές: α) παθητική κλίση χωρίς φαρμακευτική πρόκληση, β) πρόκληση με νιτρογλυκερίνη (Nitrolingual), γ) πρόκληση με Isoprenaline (Isuprel). Ένα από αυτά τα τρία πρωτόκολλα επιλέγεται ως καταλληλότερο για κάθε ένα ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με το ιστορικό του, ενδεχόμενες άλλες γνωστές παθήσεις και πάντα σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Επιπλέον, σε επιλεγμένες περιπτώσεις το Tilt test συνδυάζεται με Μασάζ των καρωτίδων (σε ύπτια θέση και σε ελεγχόμενη κλίση του σώματος).

Επίσης το Καρδιολογικό Αθηνών είναι σε θέση να πραγματοποιεί όλες τις βασικές δοκιμασίες που είναι υποχρεωτικά και προτεινόμενα πριν το Tilt test όπως Holter ρυθμού, Holter πιέσεως, Triplex καρδιάς, Triplex καρωτίδων, Τεστ κοπώσεως κ.λ.